Adam Alsing 1968-2020: Några ord om en hyvens man och vad vi kan lära oss av denna käftsmäll

Adam Alsing 1968-2020: Några ord om en hyvens man och vad vi kan lära oss av denna käftsmäll

Jag ska vara helt ärlig: jag gillar inte underhållningsbranschen. Jag gillar inte tv. Jag gillar inte mediaprofiler.

Men Adam Alsing är ett undantag. Och det är inte bara ett fall av ”alla gillar någon efter att de dött”. Läs i gamla inlägg Flashback-tråden, i gamla Reddit-trådar eller var som helst: alla som sett Alsing i tv-rutan. hört honom på radio eller träffat honom i verkligheten säger samma sak och har alltid sagt det: mannen var genuint god, en snällhetens pärla i en bransch som normalt belönar råbarkade, själgoda idioter.

Jag är inte likadan. Jag hade med – ärligt talat – äckliga tankar gnidit händerna över vissas bortgång. Men inte i fallet Adam Alsing. Hans mjuka och genommänskliga attityd var en glänsande stjärna i mörkret. Inte ens när han övertog det genomvidriga programmet ”Arga snickaren” där folk i fullständig misär exploaterades lyckades han vara särskilt arg eller nedlåtande, trots något enstaka synbart halvhjärtat försök.

Nu känner jag mest att det är förbannat att det är just han som gått bort, och att det är förbannat synd att han inte gavs mer utrymme att prägla vår kultur.

Jag tänker inte politisera den här vedervärdiga virussjukdomen i det här sammanhanget. Jag nöjer mig med att konstatera att chocken på sociala medier är talande: i det här landet har vi inte varit införstådda i vilket monster vi tampas med. Adams död är ett uppvaknade i det avseendet. 51 år gammal och visserligen med diabetes typ 2, men knappast skröplig.

De exakta omständigheterna runt hans död känner vi inte till. Kanske får vi inte veta heller. Men det är viktigt att förstå och för många okänt att Covid-19 inte bara är själva sjukdomsförloppet. Forskning, som visserligen är i ett tidigt skede, vittnar om dramatiska eftereffekter.

En en liten men intressant kinesisk studie publicerad förra veckan framgick:

Patienter som tillfrisknat har fortsatt nedsatt funktion i levern långt efter att viruset lämnat kroppen.

12% av de överlevande patienterna i studien drabbades av hjärtinfarkt. Somliga av dessa hade inga tidigare kända andningsproblem.

Forskare spekulerar också i om viruset, ungefär som att vattkoppor många decennier senare kan resultera i bältros, kanske ligger vilande i kroppen efter tillfrisknande. Ebola har också visat sig ha egenskaper som åstadkommit problem långt senare.

Effekten på lungorna av det gamla SARS-coronaviruset visade sig fortfarande på en tredjedel av patienterna efter tre år, även om de i nästan alla fall var borta femton år senare. Liknande gäller för coronaviruset MERS, men där tror man att ärrvävnaden – fibros – i lungorna är permanent.

Den mycket kraftiga inflammation i kroppen som orsakas av Covid-19 kan också leda till blodproppar vilket bland annat kan orsaka stroke och hjärtattacker.

Man har också vunnit antifosfolipidsantikroppar i blodproven på coronapatienter, vilket är ett kännetecken för antifosfolipidsyndrom (mer känt som Hughes syndrom) vilket innebär att blodproppar lätt skapas i ben, njurar, lungor och hjärna.

Även om det är för tidigt att säga finns det en överhängande risk att Covid-19 kommer att skapa en hel del livslånga respiratoriska och kardiologiska bekymmer för de som tillfrisknar.

Covid-19 kan ha tagit Adam Alsing ifrån oss, och vad värre är hans familj, på många olika sätt. Och det är nu dags för ett uppvaknande. Inte en panik, men en skärpning och förståelse: det här är inte en barnlek. Det är inte en förkylning eller en influensa. Det är ett synnerligen dödligt virus med många okända egenskaper och potentiella bieffekter.

Adam Alsing fick kanske aldrig chansen att göra den sortens samhällsbärande tv han med tydlighet visade sig ha kapacitet till. Men om vi tar emot den här folksjälens käftsmäll på rätt sätt kan han ha räddat många tusen liv.

Vila i frid Adam. Man får hoppas det finns ett himmelrike där du kan fortsätta sprida glädje.

 

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Mattias Niklasson

    Hej! Jag är intresserad av vilka källor du har till det du skriver om studier och medicinska hypoteser. Maila gärna!

    1. admin

      Yes, du har mail : )

Lämna ett svar