Lund: Spöket på Grönegatan

Texten är sketagammal och kan innehålla både daterad information och språkliga fadäser.

I hörnet av Stora Fiskaregatans slut och Grönegatan ligger ett hus ritat av gamle domkyrkoarkitekten Theodor Wåhlin på beställning av Scholander & Co, en kolhandlarfirma som huserade i lokalerna fram till 50-talet.

1978 köpte mäklaren Johannes Fernlund huset som då var ganska nedgånget och i behov av renovering. Diverse lundaföretag hade sedan sin verksamhet där, samtidigt som ateljévåningen på vinden blev uthyrd. Först att bo där blev Christina, en ung doktorand i mikrobiologi som behövde någonstans att skriva sin avhandling.
– Christina var en mycket vanlig och ganska tillbakadragen hyresgäst, men efter ett par år kom hon till mig och sa upp hyreskontraktet. Jag frågade henne om hon var klar med sin avhandling men det svarade hon nej på, det var en del kvar, berättade Fernlund för Sydsvenskan 1991.

Fernlund frågade henne om varför hon skulle flytta, varpå hon inte svarade att hon skulle köpa en fedevilla i Professorstaden, utan att hon ibland vaknade med en fruktansvärd ångest, alltid på en specifik tidpunkt, nämligen natten efter att månen varit i nedan, tjugo minuter efter midnatt. Det hände varje gång vid denna tidpunkt var fjärde vecka.

Första gången var hon nyinflyttad. Hon vaknade mycket plötsligt och genom murnischen intill det stora rummet i våningen såg hon en varelse som höll på att hänga sig i en av de frilagda takbjälkarna. Christina blev förskräckt och skrek till, varpå gestalten försvann. Ghostbusters var fortfarande sex år bort.

– Därefter har detta hänt mig regelbundet varje månad vid samma tidpunkt. Jag har dock kunnat förjaga synen av gestalten som hänger sig, till exempel genom att tända en lampa. Men det har blivit allt svårare. Nu hjälper det inte hur mycket jag tänder upp eller hur mycket ljud jag försöker åstadkomma, berättade hon för mäklaren.
Christina flyttade och Fernlund hyrde ut våningen till en av sina döttrar (hyggligt!), som är konstnär. Då och då sov dottern över i ateljén och hon berättade att hon vaknade till av ett skarpt oväsen i det stora rummet vid den bestämda spöktimmen.

När Sydsvenskan 1991 gjorde sitt reportage hade företaget Neuhauser & Falck kontor i huset.
– Något spöke har jag varken upplevt eller hört talas om, men det finns många duvor här utanför som dyker upp så fort man öppnar fönstren, sa Birgitta Neuhauer.

Historien var en gång flitigt återberättad, med kryddande lögner i form av att det en gång varit ett fängelse där spöket är vålnaden efter en fånge som hängde sig, men det är bara bullshit. Scholander sysslade med kol, arkitektkontoret som höll till där efteråt tog inga fångar och ett konstgalleri som också fanns där har förnekat privatiserad fängelseverksamhet som bisyssla.

Huset kallades länge för ”Brännkyrkan”, men det handlade mer om att herr Scholander (& Co) hade just en kolhandlarfirma och dessutom är huset byggt enligt dåtidens populära nationalromantiska stil.

Johannes Fernlund är dock mäklare vilket innebär att han har ”I WANT ZE CASH” intatuterat på röven. Han menade därför att spökerier borde inräknas i det juridiska begreppet ”dolda fel”. Och eftersom spöket faktiskt gjort att Fernlund blivit av med hyresgäster borde han få skadeersättning för säljaren av huset, det vil säga kommunen.
– Men med tanke på kommunens ekonomi samt vissa bevissvårigheter valde jag att inte framställa ersättningsanspråk. I stället hyr jag ut ateljén som kontor. Det används numera blott på dagtid och den nuvarande hyresgästen vet inte om vilka nattliga aktiviteter som kan förekomma, förklarade Fernlund.

Grönegatan 4 inhyser i dag någon slags bank. Man kanske skulle maila dem och fråga om att få sova över någon natt…

Lämna ett svar