Lund: Bertil Andersson – Tunisborgaren (1926-2011)

Texten är sketagammal och kan innehålla både daterad information och språkliga fadäser.

Image

Tunisborg, Kävlingevägen 50, är en gård med anor. En gång i tiden, på 1630-talet, var det en diligensstation. Några årtionden senare var det dags för celebert besök, Karl XI hade sitt högkvarter där under slaget vid Lund, säkert en viktig sak för den som ägnar sig åt gammaldags historia med kungar och blodbad och annat som hör till.

Vad som är mer intressant för egen del är Bertil Anderssons regim i byggnaden. Han växte upp där med sina två systrar, och han kom inte därifrån sista gången förrän han var för gammal för att försvara det mot kommunala intressen så sent som häromåret.

Bertil Andersson hittade mycket roligt i sitt hus. Under golvet hittade han en rysk sedel från 1922 och kattskelett, som sades ha den effekten att om man placerade det där så skulle aldrig blixten slå ned i huset. Hans omvittnade nyfikenhet och samhällsengagemang gjorde att han anslöt sig till Röda Korset

  • Jag var med i de första vita bussarna som åkte ner till Auschwitz på våren 1945. Fy fan; jag har aldrig sett något så jävligt som hur de människorna hade blivit behandlade, sa han i en intervju långt enare.

1946 fick han sparken från sitt jobb på Åkerlund & Rausing men knegade vidare några år i Malmö innan han 1951 startade Tunisborgs Handelsträdgård, där han snabbt blev känd inte minst i botanikerkretsar för att importera exotiska växter. En kväll kom 382 människor för att bevittna hans jättenäckrosors blomning. Dessa finns för övrigt numera i Botaniska trädgården.

Så småningom arrenderade han ut trädgårdsmästeriet och köpte sjutton tunnland jord i spanska Huelva, där han odlade rosor och nejlikor som han var fjortonde dag körde i lastbil för att sälja på svenska marknaden. 1992 avslutades även den rörelsen.

Väl hemma igen blev det mycket tid åt sina hobbies: att filma natur, djur och blommor – ibland i TV4:s tjänst -, och även ett projekt där Tunisborg delades upp i sex lägenheter varav han och hans fru hade en och ett helt sjok spännande karaktärer flyttade in i de andra.

Sedan är det lätt att glömma att gubben hade en smått skogstokig sida också.

Han dresserade två apor – Laban & Liselott – till att trycka på larmknappen om oönskat folk kom för nära. Och 2009 blev han på ålderns höst rikskändis då bland annat Aftonbladet tryckte förstasidor med rubriken ”Sverige – år 2009” och gjorde ett kritiskt reportage om Bertil och lägenheterna han hyrde ut.

Bland de boende minns vi inte minst George, den sköne, lätt igenkände gamle negern man kan läsa mer om här. Det var också främst den sortens människor som hyrde Bertils lägenheter: narkomaner och psykiskt svaga, och att det då uppstod en situation med slitage och en inte helt perfekt svenssonhygienisk tillvaro var något Bertil fick stå till svars för i tidningarna.

Kommunen, som betalat honom för att hyra ut till fattiga människor i svåra sociala situationer, agerade direkt. Man uttalade sig fördömande och miljöförvaltningen krävde ett vite på 150 000 kr, vilket senare följdes av ett beslut om hyresförbud.

Någon självkritik över att Bertil Andersson, då 82 år, skulle ansvara för de som kommit snett i samhället och dessutom rusta upp och städa deras lägenheter, kunde inte skönjas från varken höger eller vänster. Inte heller sades några beundrande ord över att någon faktiskt tagit på sig att hyra ut till dessa sargade människor som annars hade hamnat på gatan alternativt slussats runt mellan olika boendeformer.

Så dog han som en skurk, något oberättigat. Nu ska Tunisborg så småningom rivas – om det inte redan gjorts? – och kommunen vill gärna att det byggs nya hus på platsen. Och så klart ersätts det sista fattighuset med ett villaområde.

Lämna ett svar