Helt under radarn har Helsingborgs IF värvat en 27-årig holländare som ansluter först i sommar. Anfallaren Anthony van den Hurk spelar just nu för MVV Maastricht i den holländska andradivisionen och jag har gjort ett försök att nysta i denna gåta.

Vem är då Anthony van den Hurk?

”Inte fan vet jag” är det naturliga svaret och trots att jag har mycket god koll på holländsk fotboll måste jag skriva under på den saken.

Lyckligtvis har jag en internetuppkoppling och är inte rädd för att använda den: jag ska dissekera den här mannen bäst det går.

Om vi börjar med den slags information som med enkelhet ger sig tillkänna kan vi konstatera att han är 27 år gammal och i skrivande stund har gjort 15 mål på 26 matcher i Eerste divisie, som är den holländska andradivisionen. Dessutom är han lagkapten.

Under fjolårssäsongen spelade han också i MVV och lyckades då producera samma antal mål fast på 36 matcher. Det är med andra ord en gedigen målskytt, vilket Helsingborg inte direkt kan sägas varit bortskämda med 2019.

Precis som det mesta annat som lever och andas i det holländska ligasystemet så har van den Hurk en bakgrund i en av toppklubbarna, PSV, varifrån han vid 19 års ålder flyttade till FC Den Bosch.

Efter bara tre matcher i klubben bar det sedan av till FC Eindhoven, där han lyckades bra, vilket innebar att han flyttade till De Graafschap, där han också gjorde bra ifrån sig men ansågs otillräcklig när laget klev upp i högstaserien.

De senaste två säsongerna har han alltså spelat i MVV som har en vid det här laget kronisk och fastgjuten plats i andradivisionen.

Så vad tycker MVV-fansen om sin anfallare?

Man kan utgå från att de gärna hade haft sin främste målskytt kvar i laget.

Tyvärr har man en bedrövlig ekonomi och en genomsnittlig allsvensk spelare tjänar betydligt bättre än en spelare i Eerste Divisie. Så var fallet när Djurgården en gång i tiden hämtade Geert den Ouden i samma division och skillnaden har ökat.

MVV:s primära fanforum vittnar också om en klubb i kaos – tränaren har gittat, den sportsliga ledningen avgått oc. Man tycks ha 99 sorters och van den Hurk ain’t one.

I deras transfertråd framgår det att ”alla visste att han skulle lämna, men skillnaden är att vi nu vet till vilken klubb.”

Många undrar hur i helvete de ska klara sig utan honom. Tydligen jagades han av många andra flashiga klubbar så som De Graafschap, Go Ahead Eagles, SK Lommel, Sporting Lokeren och Sherif Tiraspol. Men som hans agent sa: ”Helsingborgs IF är en toppklubb i Sverige”… nåja.

Tydligen försökte MVV erbjuda HIF att köpa honom för ett lågt pris, men HIF har som bekant inga cash money så det var inte aktuellt. Jag kan föreställa mig att MVV gör ett nytt försök när allsvensk seriestart närmar sig, även om det kan vara juridiskt krångligt med ett redan påskrivet kontrakt som i så fall ska petas i.

Vi får se. MVV har i alla fall inget större värde i att behålla honom – playoff är knappast troligt och nedflyttning inte aktuellt (inte minst p.g.a. att inget av lagen i tredjedivisionen vill bli uppflyttade).

Att man inte skulle få ett rött öre och att han bara dagar innan flytten offentliggjordes den 5 februari hade gjort ett hattrick bidrog inte till munterheten bland MVV-fansen, men de tycks i alla fall ha förståelse för flytten.

Vad är van den Hurk för typ av spelare och hur kommer han anpassa sig till svensk fotboll?

Som nämnt har Van den Hurk under den senaste säsongen varit lagkapten i MVV, vilket är väldigt ovanligt för en anfallare och ett vittnesmål om att han antingen är en ledarfigur eller att alla hans lagkamrater är räddhågsna små kaniner.

Av diverse kommentarer att döma verkar han vara en spelare som gillar att generellt vara inblandad i mycket, men vars största styrka ändå ligger i att positionera sig rätt för målchanser och sedermera förvalta dessa.

Som många vet är holländare besatta av 4-3-3 och jag skulle tro att Van den Hurk inte spelat mer än ett dussin matcher i en annan formation. Detta brukar vara ett omställningsproblem för holländare och vi får se om antingen han eller HIF klarar att anpassa sig till detta. Att många svenska lag spelar på konstgräs är i alla fall inget problem – MVV har ”landets sämsta konstgräsmatta”.

Sammanfattning

Jag skulle tro att många helsingborgare har väldigt stora förhoppningar på Anthony van den Hurk, vilket kan vara lite förhastat.

Visserligen älskar jag holländsk fotboll, men att duktiga målskyttar från andradivisionen vanligtvis haft det förfärligt svårt att etablera sig annorstädes är ett faktum. Ganska ofta brukar inte ens bottenklubbarna i Eredivisie titta i den riktningen.

Det finns dock enstaka undantag och HIF får hålla tummarna på att det här är ett sådant. I min mening blir utfallet antingen succé eller totalfiasko, när serien summeras i november finns inte ett mellanting på kartan.

Och det i sin tur är onekligen intressant, då van den Hurk sannolikt måste vara en succé om inte HIF ska slåss i botten.