I september och oktober 1995 rådde kommunalstrejk i många svenska kommuner. I korthet hade man blivit rövknullade under regeringen Bildt och även efter att denna röstats bort syntes inget slut på eländet.

Det här fick den lustiga konsekvensen att en hel del allsvenska matcher fick flyttas till obskyra arenor. Särskilt den 15 oktober blev en spektakulär dag. I dag hade givetvis varken lagbok, regelverk eller kommers tillåtit ett sådant drag – men på 90-talet var vi fortfarande öppna för lite okonventionella lösningar.

Västra Frölunda – Hammarby på Röavallen

Om man vill kan man nog klämma in ett par hundratusen kring Röavallen och därmed krossa alla publikrekord, men så blev inte fallet då Röavallen stod som värd när Västra Frölunda tog emot Hammarby den 15 oktober 1995.

Röavallen och orten Skärhamn med 3 596 ligger på idylliska ön Tjörn i Bohuslän inte långt ifrån Göteborg. Jag hade förmånen att besöka hålan i våras och kan rekommendera det.

När jag nu ser sammandraget från matchen för första gången blir jag märkligt emotionell och spöket Laban tycks hacka lök i mitt kök. Jag lovar att återkomma till den här matchen i en längre artikel.

Hammarby vann med 6-2.

Smedby IP, Norrköping: IFK Norrköping mot Örgryte

Flera källor på nätet uppger att det var den allsvenska premiären) spelades också av samma orsak IFK Norrköping och Örgyte. Det är svårt att hitta information, men troligtvis var väl Idrottsparken i dåligt skick efter en lång och hård vinter.

Smedbys IP var en vacker idrottsplats som man lämnade 2016 till förmån för en ny anläggning. Där gamla Smedby idrottsplats fanns planeras nu medelklassghetto.
Jag är på jakt efter bilder och mer information från matchen, men kan så länge tillhandahålla den här bilden av Zlatan Ibrahimovic efter en landslagsträning på Smedby IP 2003.

Gästerna Örgryte vann med 2-0.

Lomma IP, Lomma: Malmö FF – Degerfors

Lomma är en vidrig, steril borgarhåla med Skånes mest överskattade strand. Samma dag som matchen i Skärhamn spelades också Malmö FF mot Degerfors inför 2648 vilsna själar på Lomma IP.

Någon bild eller video från matchen har jag inte hittat, men om någon ramlar över det får ni gärna kontakta mig. Trots att det är Lomma vi pratar om.

Malmö FF vann matchen med 3-1.