Fotboll: Andy van der Meydes vilda liv

Denna text är typ förhistorisk och saker kanske har utvecklats eller inträffat sedan den skrevs.

I slutet på 90-talet utvecklade Co Adriaanse och hans högerhand Jan Olde Riekerink sin sista kull Ajax-juniorer. Efter den tidigare generationen, med Seedorf, bröderna De Boer och Edgar Davids för att nämna några, så var förväntningarna höga.

Två namn gjorde sig omedelbart ett namn: tekniske mittfältaren Cedric van der Gun och klassiske yttern Andy van der Meyde. Den förstnämnde fick en skadefylld men relativt framgångsrik karriär och spelar i dag i anfallet tillsammans med Alexander Gerndt i Utrecht.

Andy van der Meyde är däremot en annan historia. När Ajax gick till kvartsfinal i Champions League säsongen 2002/2003 var han en av de starkast lysande stjärnorna, om än i skuggan av Zlatan Ibrahimovic och Rafael van der Vaart. Under den säsongen gjorde han elva mål, etablerade sig i landslaget och tycktes ha världen liggande vid hans fötter.

Efter två knackiga säsonger i Inter bar sedan flyttlasset till Everton.
”Jag tjänade bra pengar i Milano men Everton erbjöd mig 37 000 euro i veckan. Dubbelt så mycket som i Italien”.

Medveten om att han kommit till paradiset ville han fira. ”Jag köpte omedelbart en Ferrari och gick för att fira på News Bar, ett populärt ställe i Liverpool. Efter ett par timmar, med för mycket alkohol i blodet, körde jag till en strippklubb. Att bli packad på en strippklubb i centrala Liverpool är inte smart. Men, jag hade ett starkt behov av att hitta nakna tjejer. Jag såg en brunett och ville bara ha en sak: sex. Och efter att jag haft sex med Lisa var jag fast. Hon var vild, galen och kåt som en häst.”

Fru Van der Meyde, Diana, anade oråd och skickade en privatdetektiv på honom. ”De satte en ’tracker’ i min bil så det tog inte lång tid för ’Sherlock’ att hitta mig. Han tog många bilder och filmer på oss, även när vi hade sex. Diana ringde och frågade ifall min nya flickvän var trevlig och om hon var bra i sängen. Två dagar senare fick jag ta farväl av mina döttrar, Isabella och Purple.

Utöver alkoholen och nakna brudar upptäckte Andy dessutom kokain. ”Jag hängde mycket med Lisa och i hennes värld var kokain normalt. När hon fyllde 26 hade vi en liten fest på hennes favoritrestaurang. Plötsligt blev jag sjuk, jag hade bara hunnit dricka två öl men behövde spy och kräktes blod och förlorade medvetandet. Jag vaknade upp på sjukhuset. Någon hade antagligen lagt någon skitdrog i min öl.”

2007 fick han en dotter med Lisa men en outvecklad tarm gjorde att det blev en lång sjukhusvistelse för henne. När laget åkte på försäsongsträning i USA lät Moyes mittfältaren stanna i England, men intygade också att han inte var nöjd. Ännu mer förbannad blev den skotske tränaren när han vägrade låta sig lånas ut till Ipswich.

”Men min dotter var fortfarande på sjukhus och Ipswich ligger fem timmar bort med bil. Moyes sa aldrig mer än tio ord till mig igen. Han försökte knäcka mig.”

Nej, David Moyes var inte alls glad. Även om Twitter och Facebook ännu inte hade slagit igenom kunde inte holländaren dölja sitt festande. Tränare Moyes försökte lösa problemet: han gav yttern böter på 30 000 pund för att ha varit på krogen två dagar innan match. Några dagar senare slogs de nästan. Van der Meyde satt på bänken i nittio minuter mot Middlesbrough och var förbannad.

”Dagen efter hade spelarna som inte deltog träning. Jag gick inte på planen. ’Vad gör du?’ frågade Moyes. Jag sa ’jag åker hem’. Moyes svarade: ’Nej, du måste träna.'”

Efter ett hetsigt meningsutbyte tog Moyes strupgrepp på van der Meyde och skrek: ”Du ska träna!” Everton-coachen var rasande och säkerligen sugen på att ge sin högavlönade suput en redig käftsmäll, men lugnade ner sig och bad två minuter senare om ursäkt.

Det gick inte bättre efter det. ”Jag festade en gång i Manchester och halsade en flaska rom. Jag satte mig i bilen och körde raka vägen till träningen och kunde inte hålla vätskan i mig. Märkligt nog var mina testresultat utmärkta på den tiden.”

Även i förhållandet med Lisa gick det sådär, och med en dotter på sjukhuset drabbades han av insomni. ”Jag drack flaskor med vin och rom varje dag och blev aldrig trött. Jag började ta sömnpiller för att sova, det gick inte utan dem. Jag var beroende och de var ganska starka. Man behövde recept för dem, men jag stal dem helt enkelt från klubbläkarens kontor. I två år.”

När kontraktet närmade sig sitt slut var det inte mycket frågetecken om saken: mer spel i Everton skulle det i alla fall inte bli. Men Van der Meyde ville också lämna staden. ”Mina vänner hade lösningen på alla problem: kokain. Jag tog kokain och festade sju dagar i veckan. Jag kunde inte koncentrera mig på fotboll eller någonting annat heller för den delen. Festande var mitt liv. Liverpool är farligt om du inte klarar av att kontrollera dig själv. Jag insåg att Liverpool skulle bli min död och jag behövde flytta.”

Lämna ett svar